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Single Rulebook Q&A

Question ID 2019_4892

Status Final Q&A

Legal act Regulation (EU) No 575/2013 as amended by Regulation (EU) 2019/876
(CRR2)

Topic Supervisory reporting - COREP (incl. IP Losses)

Article 101

Paragraph 1

Subparagraph -

COM Delegated or
Implementing
Acts/RTS/ITS/GLs/Recom
mendations

Regulation (EU) No 680/2014 - ITS on supervisory reporting of institutions
(as amended)

Article/Paragraph C 15 template

Date of submission 02/09/2019

Published as Final Q&A 04/12/2020

Disclose name of
institution / entity

No

Type of submitter Competent authority

Subject matter Definition of an "exposure" in C 15 instructions

Question
We would like to clarify C 15 reporting requirements. Especially which
exposures should be included here in case there is immovable property
collateral.

Background on the
question

C 15 point 11 defines exposure in the following way "Exposures: All
exposures that are treated according to Part Three, Title II of CRR and
where the collateral is used to reduce the risk-weighted exposure amount
are reported in CR IP Losses. This also means that in case the risk
mitigation effect of immovable property is only used for internal purposes
(i.e. under Pillar 2) or for large exposures (see Part Four CRR), the
exposures and losses concerned must not reported". Two conditions have
to be met for an exposure to be reported here: 1) it should be under
credit risk reporting framework, either SA or IRB, for this is reference to
Part Three, Title II of CRR; and 2) collateral is used to reduce the risk-
weighted exposure amount. First condition is straightforward, second
condition leaves certain amount of interpretation. Q1. For example in case
of SA does this only include exposures when 35% and 50% risk weights
are used by the bank according to articles 125 and 126 or also for example
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when 75% or 100% or 150% risk weight is used. Our reading is that only in
case 35% or 50% risk weight applies, although other interpretations seems
also be possible, although little bit less legally sound. Q2. In case of an IRB
exposure is it correct to say that condition 2) is met when immovable
collateral is used as an input for PD and/or LGD estimation by the bank? In
other cases it should not be reported here.

EBA answer
The instructions to fill in the exposure value in column 050 of template C
15.00 explicitly reference Article 101(1) point c) and f) of Regulation (EU)
No. 575/2013 (CRR). According to this article, institutions shall report the
exposure value of all outstanding exposures for which an institution has
recognized immovable residential/commercial property as collateral,
limited to the part treated as fully secured by immovable
residential/commercial property in accordance with Article 124(1) CRR.
Article 124 (1) CRR determines the value of the exposure to be reported,
independently on the approach used to calculate the risk weighted
exposure amounts. For further clarification on the relevant value reported
in column 050 and an example please refer to Q&A 2015_1713.

For exposures under SA, this means that the exposure w hich is fully
secured by immovable property is reported in column 050 of template C
15.00, independently on w hether the
exposure is assigned to exposure class “exposures secured by mortgages
on immovable property” (Art. 112(i) CRR) or w hether parts of the
exposure w hich is fully secured are
assigned to other exposure classes (Art. 124 (1) sentence 1, 2nd
alternative CRR). The value reported in column 050 is alw ays equal or
higher than the part of the exposure, w hich
is fully and completely secured by immovable according to Art. 125 and
126 CRR up to the exposure fully secured.

For exposures under IRB, this means that exposures, w here the
immovable property plays a role in the application of a more favorable
parameter (that is, a low er LGD) in the
calculation of the risk-w eighted exposure amount, are reported in column
050 of template C 15.00, w ith the value of the exposure that is fully
secured according to Art. 124 (1) CRR.

Link https://www.eba.europa.eu/single-rule-book-qa/-
/qna/view/publicId/2019_4892
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