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Subject matter Relying on vendor mechanisms processing the biometric data for strong
customer authentication; Multiple fingerprint samples stored on a mobile
device and used for purpose of user authentication.

Question
Are the obligations of a payment service provider (PSP) laid down in the
Article 8 of RTS on strong customer authentication and secure
communication fulfilled in case the biometric credentials of customer are
stored at the device level and the strong customer authentication itself is
processed by the mobile device?

In this context, are the obligations of the PSP laid down in Article 8 and 24
of RTS on Strong Customer Authentication fulfilled in case the mobile
device stores multiple fingerprint samples for user authentication?

Background on the
question

Article 8 paragraph 1 of the EU Commission Delegated Regulation (EU)
2018/389 - RTS on strong customer authentication and secure
communication provides that the PSP shall adopt measures to mitigate
the risk that the authentication elements categorised as inherence and
read by access devices and software provided to the payer are uncovered
by unauthorised parties. At a minimum, the PSP shall ensure that those
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access devices and software have a very low probability of an
unauthorised party being authenticated as the payer. In case customers
intend to use fingerprint or facial recognition as inherence element to
access their payment account online through mobile banking application
on a mobile device which runs on iOS or Android operating system, the
mobile banking application uses the fingerprint or facial recognition
system implemented on the Android or iOS operating system. In such
case, the biometric data of the respective customer are stored on the
secure enclave of a mobile device and the biometric authentication itself is
processed by the operating system of the respective mobile device. PSP
itself does not have access to biometric data of the customer, but only
obtains positive or negative result of the user verification (i.e. whether the
verification was successful or not). No application has access to the secure
enclave where the biometric data are stored. As a result, the PSP has to
rely on the vendor mechanisms (e.g. in case of iOS Apple touch ID) for
customer identity verification including the implemented security
measures. Pursuant to Article 24 of RTS on Strong Customer
Authentication, the PSP should ensure that only the payment service user
is associated, in a secure manner, with the personalized security
credentials, the authentication devices and the software. However, some
fingerprint recognition software implemented on a mobile device demand
multiple fingerprint samples for user verification and therefore, there is a
risk that fingerprint samples of multiple persons could be stored on the
mobile device even before installation and registration of a mobile
banking application. Under such conditions, the PSP cannot ensure with
certainty that another person will register and use the mobile banking
application on behalf of the actual payment services user.

EBA answer
Q&A 2018_4047 clarified that issuing payment service providers (PSPs)
may (i) use third party technology, such as a smartphone fingerprint
reader, to support strong customer authentication (SCA) and to ensure
they fulfill all the security measures established in the Commission
Delegated Regulation (EU) 2018/389 or (ii) outsource the execution of SCA
to a third party in compliance with the general requirements on
outsourcing, including the requirements in the EBA Guidelines on
Outsourcing arrangements (EBA/GL/2019/02). This Q&A further clarified
that PSPs remain fully responsible for the compliance with the
requirements in the Delegated Regulation and that PSPs should make
sure that the technical service provider has a satisfactory level of security
and that it applies the mitigating measures in accordance with Article 9 of
the Delegated Regulation.

The security measures referred to in the answer to Q&A 2018_4047
include the requirements of Article 8 of the Delegated Regulation. This
means that PSPs may, in line with the requirements of Article 8 of the
Delegated Regulation, use biometric credentials that are stored at the
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device level for the application of the strong customer authentication,
provided that the PSPs has ensured that technology used has a
satisfactory level of security.

Q&A 2019_4560 provides further clarity on the use of an authentication
device by multiple users, including on the association of the personalised
security credentials, such as a fingerprint. In line with Article 24 of the
Delegated Regulation and the answer to Q&A 2019_4560, in case the
authentication device can store multiple fingerprint samples that are used
as personalised security credentials, the PSP should ensure that only a
single payment service user (and their SCA profile) is associated with their
respective fingerprint samples.

Link https://eba.europa.eu/single-rule-book-qa/-/qna/view/publicId/2019_4651
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