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Subject matter Calculation of past due days

Question
a. Shoud materiality threshold be used in a Template 7.01?

b. If in a Template 7.01 materiality threshold shouldn't be used, can
we have for same exposure differently reported past due time buckets
in templates 7.01 and 18.00?

Background on the
question

a. Based on Annex V paragraph 96., related for Template 7.01,: "Financial
assets shall qualify as past due where any amount of principal, interest or fee
has not been paid at the date it was due. Past due exposures shall be
reported for their entire carrying amount. The carrying amounts of such
assets shall be reported by impairment stages or impairment status in
accordance with the applicable accounting standards and broken down
according to the number of days of the oldest past due amount unpaid at the
reference date. Under IFRS, the carrying amounts of assets that are not
purchased or originated credit-impaired financial assets shall be reported by
impairment stages; the carrying amount of purchased or originated credit-
impaired financial assets shall be separately reported. Under national GAAP
based on BAD, past-due assets shall be reported by impairment status in
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accordance with the applicable accounting standards." Here materiality
threshold isn’t mentioned as it is in paragraph 222. Does it mean that for
Template 7.01 materiality threshold shouldn’t used for calculation of past
due days; => if exposure is past due also only for 1 Cent, then whole
exposures should be presented in a relevant past due time buckets? Could
you please give to us your final opinion?   b. Based on Annex V paragraph
96., related for Template 7.01,:“Financial assets shall qualify as past due
where any amount of principal, interest or fee has not been paid at the date
it was due. Past due exposures shall be reported for their entire carrying
amount. The carrying amounts of such assets shall be reported by
impairment stages or impairment status in accordance with the applicable
accounting standards and broken down according to the number of days of
the oldest past due amount unpaid at the reference date. Under IFRS, the
carrying amounts of assets that are not purchased or originated credit-
impaired financial assets shall be reported by impairment stages; the
carrying amount of purchased or originated credit-impaired financial assets
shall be separately reported. Under national GAAP based on BAD, past-due
assets shall be reported by impairment status in accordance with the
applicable accounting standards.” This is also supported by EBA Q&A
2013_194: “Assets qualify as past due when counterparties have failed to
make a payment when contractually due according to Annex V. Part 2,
paragraph 48* of the Regulation (EU) No 680/2014 13 ITS on supervisory
reporting of Institutions. The whole amounts of such assets shall be reported
and broken down according to the number of days of the oldest past due
instalment.” * Paragraph 48 can’t be found in actual Annex V, it is changed
with paragraph 96, but EBA Q&A 2013_194 still can be found in a database;
=> old paragraph 48: "Assets qualify as past due when counterparties have
failed to make a payment when contractually due. The amounts of such
assets shall be reported and broken down according to the number of days
past due. The past due analysis shall not include any impaired assets. The
carrying amount of impaired financial assets shall be reported separately
from the past due assets." From the other side, based on Annex V part 2.,
paragraph 222.: “For the purpose of template 18, an exposure is ‘past-due’
where it meets the criteria of paragraph 96 of this Part. For the purpose of
classification of exposures as non-performing in accordance with Article 47a
(3), let. (a) CRR, the counting of 90 days past due commences once the past
due amount, being the sum of past due principal, interest and fees, breaches
the materiality threshold as defined in paragraph 216 of this Part. If the past
due part of exposures continues to be material for 90 consecutive days, the
exposure should then be classified as non-performing.” This is also
supported by EBA Q&A 2019_4504: "… an obligor is materially past due as
soon as the sum of past due amounts is material, according to the materiality
threshold set by the competent authority in accordance with point (d) of
Article 178(2) of Regulation (EU) No 575/2013. Therefore, repaying an
amount past due does not affect the number of days past due where the
remaining amounts past due owed by the same obligor still exceed the
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applicable materiality threshold. In such case, the obligor continues to be
materially past due for consecutive days as of the first day when the
applicable materiality threshold has been exceeded for the total amounts
past due owed by this obligor. Conversely, where the repayment of an
amount past due is such that the remaining amounts past due owed by the
same obligor do not exceed the applicable materiality threshold, the count of
material days past due is set to zero.” If  Template 07.01 is without
materiality threshold, then repaying condition on materiality base applicable
for Template 18.00 isn't applicable for Template 07.01? For better
understanding, let's assume one example: Client is from May on delay for
one instalment (instalment is due on 1st day of each months). Net carrying
amount of exposure is EUR 100.000; monthly instalment is EUR 1.000 and it
is material. This means that util the end of year this Client instead 8th paid
7th instalments, and at reporting date 31.12.20XX this Client is classified as
Stage 3 exposure with unpaid one instalment. In F 18.00 this exposure
should be presented  in ({c0090} and {c0180}) because repaying an amount
past due does not affect the number of days past due where the remaining
amounts past due owed by the same obligor still exceed the applicable
materiality threshold (Client is in a materiality delay of 7th months/245
days).  From the other side for F 07.01 the oldest past due instalment is only
31 days because only  one instalment isn't paid, and Net carrying amount of
this exposure should be presented  in ({c0080}). Could you please give to us
your final opinion?

EBA answer
For the purpose of template F 07, the instructions in Annex V, part 2.96 of
Implementing Regulation (EU) 2021/451 (ITS on Reporting) specify that
financial assets shall qualify as past due where any amount of principal,
interest or fee has not been paid at the date it was due. Past due exposures
shall be reported for their entire carrying amount and broken down
according to the number of days of the oldest past due amount unpaid at the
reference date.
Pursuant to Annex V, part 2.222 of the ITS on Reporting the definition of
exposures “past due” in template F 18 directly refers to the definition in part
2.96. However, in addition it states that for the purpose of classification of
exposures as non-performing in accordance with point (a) of Article 47a(3)
CRR, the counting of 90 days past due commences once the past due
amount, being the sum of past due principal, interest and fees, breaches the
materiality threshold as defined in paragraph 216 of this Part Following EBA
Q&A 2014_1297, this implies that there are two different assessments of
past due days, i.e.:
1) of material exposures past due days, whose count starts after the
threshold according to Article 178 (2)(d) CRR and Regulation 2018/171 has
been breached (relevant for the allocation to ‘Performing’ or ‘Non-
performing’ in F 18); and
2) of past due days where any amount has not been paid at the date it was
due, whose count starts on the first day after the date the oldest unpaid
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instalment was due, regardless of the materiality threshold (relevant for the
classification into past due buckets in both F 07 and F 18).
Thus, the allocation into different past due buckets in templates F 07 and F
18 should be generally aligned. An exception exists for exposures that are
past due more than 90 days according to definition (2), but still classified as
‘Performing’ because they haven’t breached the materiality threshold of
definition (1). Since no bucket exist in F 18 for past due over 90 days within
the ‘Performing’ category, such exposures – following Annex V, para. 2.235 –
should be reported in ‘Past due > 30 days <= 90 days’.

Link https://www.eba.europa.eu/single-rule-book-qa/qna/view/publicId/2021_6050
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