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Subject matter Client servicing in the definition of the trading book

Question
According to Article 4(1)(85) and (86) of Regulation (EU) No 575/2013 CRR,
are all proprietary positions and all positions arising from client servicing
and market making trading book positions, irrespective if they are held for
short term or not?

Background on the
question

It is not clear if the scope of the trading book according to Article 11 of
Directive 2006/49/EC (CAD) – abrogated by Directive 2013/36/UE - is the
same as the scope of the trading book according to Article 4(1) (85 and 86)
Capital Requirements Regulation (CRR).The wording of Article 4(1)(85) and
(86) CRR could suggest a wider scope of the trading book than it was under
the CAD. In particular, one could think that Article 4(1)(85 and 86) CRR
makes all proprietary positions and all positions arising from client servicing
and market making trading book positions - no matter if they are held for
trading or not. Article 11 CAD was instead more precise and its wording
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made very clear that proprietary positions and positions arising from client
servicing and market making are trading book positions only if they are held
for trading, i.e. if they are held with the intention "to be resold short term" or
with the intention "to benefit from actual or expected short-term price
differences between buying and selling prices or from other price or interest
rate variations".

Final answer
For the purpose of own fund requirements calculations, the ‘trading book’ is
defined in Article 4(1)(86) of Regulation (EU) No 575/2013 (CRR) as all
positions in financial instruments and commodities held by an institution
either with trading intent, or in order to hedge positions held with trading
intent.

Moreover, Article 4(1)(85) CRR states that positions held with trading intent'
means any of the following: a) proprietary positions and positions arising
from client servicing and market making, b) positions intended to be resold
short term, c) positions intended to benefit from actual or expected short
term price differences between buying and selling prices or from other price
or interest rate variations.

These definitions imply that any instrument quoted in Article 4(1)(85) CRR is
to be considered as a trading book position.
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