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Question
1. Can a put option which is subject to certain conditions qualify as a short
position for the purposes of Article 45 CRR provided that (i) the fulfilment of
the conditions depends only on the holder of the put and (ii) all the other
conditions mentioned in Article 45 are met?

2. In case a bank has on its banking book a holding of CET1 instruments in a
financial sector entity and it buys an unconditional put option with the same
underlying, which amount should be netted, either the notional value (strike
price multiplied by the number of underlying instruments of the option) or
the market value of the put, provided that all the other conditions mentioned
in Article 45 CRR are met?

3. In case the answer to question 2 is the notional value, if a put option does
qualify as short position for the purposes of Article 45 CRR, how should this
short position be treated for the purposes of credit risk requirements?

Background on the
question

A bank (“bank”) is engaged in a transaction with another bank
(“counterparty”) involving a reorganisation of the group. The two banks are
the shareholders of a financial sector entity (“entity A”).The bank has the
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right to sell (put option) a holding of CET1 instruments of entity A to the
counterparty only after certain actions have been initiated by the bank (i.e.
the put option is subject to certain conditions). The fulfilment of those
conditions (e.g. asset disposals, IPO of entity A, among others) is exclusively
under the bank’s full.Neither the CRR, nor Commission Delegated
Regulation 241/2014 (RTS on Own Funds) provide for:1. A definition of a
short position;2. The way in which purchased put options should be treated
for netting purposes when the bank has a long position in the underlying that
is on the balance sheet (e.g. either in the form of stock or due to trade date
accounting);3. In case the netting is recognized, how the short position
should be treated for the purposes of credit risk.

Final answer
1. A put option which is subject to the conditions described in the
background does not qualify as short position for the purposes of Article 45
CRR even though the fulfilment of the conditions depends only on the holder
of the put option.

Due to the nature of these conditions, the put option described in the
background does not provide an adequate hedge for entity A shares, and
therefore should not be allowed to net the exposure. This is because there
may be instances where, even if the bank is willing to fulfil the conditions, it
may not be possible to do so. For example, in a downturn event, where entity
A shares fall below a certain threshold, an Initial Public Offering (IPO) would
not be initiated. Under this scenario, the bank would still have the exposure
to entity A, but would not be able to exercise its right to sell (i.e. the hedge
would not be effective). Additionally, short positions and their use for netting
purposes shall always be carefully scrutinized, to ensure that they provide a
genuine hedge for the value of the long position.

2. According to Article 36(1)(h) and (i) CRR, an institution shall deduct the
applicable amount of direct, indirect and synthetic holdings of CET 1
instruments of financial sector entities. Article 45 CRR allows for institutions
to make the deductions required under Article 36(1)(h) and (i) calculating
the holdings on the basis of the net long position provided that the
conditions in Article 45 are met.

Article 15f(1)(b)(ii) of the RTS on Own Funds substantiates Article 36(1) CRR
by defining that the amount of synthetic holdings, other than call options,
booked in the non-trading book to be deducted from CET 1 shall be the
nominal or notional amount, as applicable.

3. Any netting of holdings of CET1 instruments with a short position
according to Article 45 CRR constitutes a credit risk exposure to the
counterparty of the short position, for which the exposure value is
determined by the full amount that is no longer deducted due to netting with
the short position.

The CRR does not treat the holding of a CET1 instrument as solely
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constituting an equity exposure but already as a total loss due to the
deduction, similarly to a first loss tranche in a securitisation. Not deducting
an amount of such holdings of CET1 instruments due to netting with a short
position according to Article 45 CRR effectively treats the non-deducted
amount as if the total loss has been replaced by a receivable, i.e. as if the
CET1 instrument had been sold and the payment had not already been
received from the counterparty of the short position. Thus, the payment still
outstanding is equivalent to a loan to this counterparty over the full
applicable amount of the put option that has been considered in the
calculation of the net long position.
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