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Subject matter Fulfilment of conditions reported under Article 45(a) CRR for a synthetic
holding held in the banking book and with a maturity less than 1 year

Question
Can a Bank calculate the amount of the position subject to FSE thresholds’
mechanism for CET1 capital purposes for a synthetic holding as the net
position resulting after offsetting the long position in equity and the short
position from the forward sale agreement with a maturity less than 1 year?

Background on the
question

Reference is made to Q&A 2785.In the case at hand:1. A Bank holds a long
equity position in a financial sector entity (FSE).2. In order to cover the long
position the Bank entered into a forward sale agreement on the equity
position in the FSE and with a maturity less than 1 year, having the following
characteristics:a. the Bank has the contractual right/obligation to sell the
long equity position at a specific point in time;b. pursuant to the forward sale
agreement, the bank’s counterparties have the contractual obligation to
purchase the long equity position if the Bank exercised its right to
sell/deliver the shares;c. the long equity position and the forward sale
agreement are both held in the banking book.The question relates to the
application of Article 45(a) of Regulation (EU) No 575/2013 (CRR),
considering that:• while condition (ii) is met, given that the long and the
short positions are both held in the same book;• condition (i), i.e. “the
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maturity of the short position matches the maturity of the long position”,
needs to be addressed in presence of a long equity position as traditionally
equity has no maturity.For the sake of completeness, it is worth mentioning
that:- Q&A 1658 explicitly states that the form of settlement (delivery vs
cash) does not matter for the requirements of Article 45(a) CRR;- Q&A 2785
says that if the conditions reported in point 2 of Q&A 1658 are met “the
maturity of the forward sell can be treated as the maturity of the hedged
equity position, and therefore the maturity of the long position and the short
position are deemed to be matched for the application of Article 45(a) CRR
even if the maturity of the short position is lower than one year.”

Final answer
In accordance with Article 45(a) CRR, for the purposes of the deductions
required by points (h) and (i) of Article 36(1) CRR, institutions may calculate
direct, indirect and synthetic holdings of CET1 instruments of the financial
sector entities on the basis of the net long position in the same underlying
exposure provided that:

- the maturity date of the short position is either the same as, or later than
the maturity date of the long position or the residual maturity of the short
position is at least one year;

- either both the long position and the short position are held in the trading
book or both are held in the non-trading book.

As indicated in EBA Q&A 2785, if the institution has a contractual
right/obligation at a specific point in time to sell a long position and the
counterparty has an obligation to purchase the long position if the institution
exercises its right to sell, the maturity of the long position and the short
position are deemed to be matched for the application of Article 45(a) CRR in
case both positions are held in the trading book, even if the maturity of the
short position is lower than one year.

This treatment is also aligned with Basel FAQ 6 to CAP 30.22
(https://www.bis.org/basel_framework/chapter/CAP/30.htm?inforce=201912
15), in which the Basel Committee concluded that the above treatment could
be applied for positions in the trading book.

Therefore, in the case at hand, the deductions required by points (h) and (i)
of Article 36(1) CRR shall be done without netting the long and short
positions (i.e. on a gross basis).
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