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Subject matter

Treatment of tax accounts

Question

Can a tax account be treated as a level 1 asset according to Article 10(1)(c)
Delegated Regulation (EU) 2015/16, and be included in the liquidity buffer?

Background on the
question
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Everyone who has to pay any form of tax to a Member State’s Tax Agency is
allocated a tax account. The tax account compiles taxes and fees related to
income or business, irrespective of whether it concerns a private individual
or a company.A surplus can arise on the tax account when in-payments that
are made, e.g. tax withheld according to income statements, excess VAT,
other tax-related credits exceed actual taxes and contributions charged. For
savings banks it is common to place some excess liquidity on their tax
accounts in their liquidity management, which then create an exposure
towards the Tax Agency on the balance sheet. When needed, you can
withdraw the surplus from the tax account and receive the money within
three calendar days.The majority of the savings banks use the standardised
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approach to calculate the capital requirements for credit risk, and the
exposure towards the Tax Agency is treated as an exposure towards the
central government and receives a 0 % risk weight according to Article 114
of Regulation (EU) 575/2013. The exposure is also exempted from the large
exposure framework according to Article 400(1) of the same regulation.To be
classified as a liquid asset in the liquidity buffer when calculating the
liquidity coverage ratio, the asset must fulfil the general and operational
requirements in Title II of the Delegated regulation (EU) 2015/16.Against
this background, it is unclear whether an exposure towards the Tax Agency
could be considered to meet the requirements and thereby be eligible to be
classified as an exposure towards the Swedish central government and
treated as a level 1 asset in the liquidity buffer according to Article 10(1)(c)
of the Delegated Regulation.

Final answer
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In order to qualify as liquid assets, general requirements for liquid assets
and operational requirements according to Article 7 and 8 of the Delegated
Regulation (EU) 2015/61 (LCR DA) must be fulfilled. A surplus on a tax
account does not fulfil the general and operational requirements and
therefore does not qualify as liquid assets.

Article 7(2) of the LCR DA stipulates that liquid assets must be legally and
practically available at any time the following 30 calendar days. Article 8(2)
of the LCR DA stipulates that credit institutions shall have ready access to
their holdings of liquid assets and be able to monetise them at any time
during the 30 calendar day stress period via outright sale or repurchase
agreement on generally accepted repurchase markets. A liquid asset shall be
deemed readily accessible to a credit institution where there are no legal or
practical impediments to the credit institution's ability to monetise such an
asset in a timely fashion. In addition, Article 8(3)(b) of the LCR DA states
that, unless the liquid assets are placed in a separate pool directly under the
control of the liquidity management function, internal systems and controls
must be put in place to give the liquidity management function effective
operational control to monetise the holdings of liquid assets at any point in
the 30 calendar day stress period as well as to access the contingent funds
without directly conflicting with any existing business or risk management
strategies.

Although a surplus on a tax account can quickly be withdrawn at a given
time, it is reasonable to assume that the institution might prioritise the use
of those monies and keep them for the fulfilment of potential tax obligations
in the near future. Accordingly, a surplus on a tax account does not fulfil the
general requirements in this case as it is subject to restrictions that hinder
the institution from using it as part of the liquidity buffer.

A surplus on a tax account is treated as an exposure towards the central
government in accordance to Article 10(1)(c) of the Delegated Regulation
(EU) 2015/61 and subject to Articles 7(5) and 7(6). Article 7(6) of the




Delegated Regulation (EU) 2015/61 states, that assets shall be listed on a
recognised exchange or tradeable via active outright sale or via simple
repurchase transactions on generally accepted repurchase market. In this
context, according to Article 7(5) of the Delegated Regulation (EU) 2015/61,
the value of assets shall be determined by easily available market prices or
calculated by an easy-to calculate formula that uses publicly available inputs.
A surplus on a tax account is neither tradeable nor listed on a recognized
exchange and cannot be included in HQLA.
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