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Guidelines on funds' names

Question
When applying the exclusions referred to in paragraphs 16-18 of the guidelines, can fund
managers consider the underlying project for use of proceeds instruments or should the
manager always consider the whole issuer?

ESMA Answer

13-12-2024

Original language

With regard to European Green Bonds that have been issued under the European Green

Bonds Regulation (Regulation (EU) 2023/2631), investments in such instruments do not need

to be assessed under the exclusions of investments referred to in paragraphs 16-18 of the

Guidelines, because the Guidelines are intended to be read in conjunction with Level 1

legislation such as the European Green Bonds Regulation and should consider the high level

of protection guaranteed by the EU legal framework for such investments. 

With regard to investments in any other type of use of proceeds instruments, such as green

bonds not issued under the European Green Bonds Regulation, the exclusions referred to in

paragraphs 16-18 of the Guidelines should apply on a look-through basis to the economic

activities financed by such instruments. The look-through approach should determine that the

instrument invested in does not finance any activities referred to in Article 12(1)(a-b) and (d-

g) of Commission Delegated Regulation (EU) 2020/1818. Investments in companies

excluded under Article 12(1)(c) of Commission Delegated Regulation (EU) 2020/1818 would

not be able to benefit from this look-through approach (i.e. those companies are always

excluded under the exclusions referred to in paragraphs 16-18 of the Guidelines).


