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Should changes in the beneficial ownership on a client account (irrespective of how this is
done from a technical perspective) be reported under Article 9 of CSDR?
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Original language

Yes. Article 9(1) of CSDR provides that settlement internalisers shall report to the competent

authorities of their place of establishment on a quarterly basis the aggregated volume and

value of all securities transactions that they settle outside securities settlement systems.

Article 2(1), point (11) of CSDR defines settlement internalisers as any institution which

executes transfer orders on behalf of clients or on its own account other than through a

securities settlement system. Point (9) of this same Article defines transfer orders by referring

to the second indent of point (i) of Article 2 of Directive 98/26/EC on settlement finality in

payment and securities settlement systems (SFD). Point (i) of Article 2 of SFD clarifies that

an instruction by a participant to transfer the title to, or interest in, a security or 2 B. Question

related to Delegated Regulation (EU) No 153/2013 Question 2 (FISMA/3350) ESA ESMA

Question ID ESMA_QA_2010 Status Submitted Legal act Regulation (EU) 648/2012 (EMIR)

Topic CCP margin requirements Article 41 Paragraph Subparagraph COM Delegated or

Implementing Acts/RTS/ITS/GLs Commission Delegated Regulation (EU) 153/2013

Article/Paragraph 24(1) Question We would appreciate to clarify the two issues referred

below in the context of the calibration of the confidence interval for CCP margin

requirements. Q1. Article 24(1) of Commission Delegated Regulation (EU) No 153/2013

(RTS on CCP requirements) sets out the minimum confidence intervals for the calculation of

the initial margins of a CCP to 99,5% for OTC derivatives and 99% for financial instruments

other than OTC derivatives. Can a CCP rely on the back testing performance of its margin

model as sole proof of compliance with Article 41 of EMIR and Article 24 of the RTS on CCP

requirements? Q2. If a margin model has several components, does each component need

to be calibrated to the confidence interval set out under Article 24 of the RTS on CCP



requirements? Answer A1. No. Article 41 of EMIR, and the related Article 24 of the RTS on

CCP requirements, contain several requirements on CCPs, including to impose, call and

collect margins, to specify what the margin requirements shall cover, as well as to list what

the adopted models and parameters shall capture. Pursuant to Article 41 of EMIR and Article

24 of the RTS on CCP requirements, the CCP must calculate forward-looking initial margin

requirements using a margin model designed to anticipate potential future exposure ex-ante

to meet at least the required confidence interval. securities by means of a book entry on a

register, or otherwise, is a transfer order. Consequently, any change in the beneficial

ownership on a client account that entails a transfer of the title to, or interest in, a security or

securities should be reported under Article 9 of CSDR when effected outside a securities

settlement systems.

 

Disclaimer in relation to the answers provided by the European Commission in accordance with

Article 16b(5) of the ESMA Regulation: The answers clarify provisions already contained in the

applicable legislation. They do not extend in any way the rights and obligations deriving from

such legislation nor do they introduce any additional requirements for the concerned

operators and competent authorities. The answers are merely intended to assist natural or

legal persons, including competent authorities and Union institutions and bodies in clarifying

the application or implementation of the relevant legal provisions. Only the Court of Justice of

the European Union is competent to authoritatively interpret Union law. The views expressed

in the internal Commission Decision cannot prejudge the position that the European

Commission might take before the Union and national courts.

 


