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Subject matter
Exemption for Non-EU ICT Intra-group Service Providers

Question
Is it accurate to interpret that an ICT intra-group service provider established outside the EU
(non-EU country), providing critical services to an EU-based financial institution (parent
undertaking), falls within the exemption outlined in Article 31(8) of DORA, thereby exempting the
need for establishing a subsidiary within the EU?

Background on the question
In accordance with the provision of Article 31(12) of DORA, financial institutions may use the
services of ICT providers from third countries that have been designated as critical only if these
providers have established a subsidiary in the EU within 12 months of the designation. However,
paragraph 8 of the same article provides exceptions, which include ICT intra-group service
providers. The third-party provider is part of a financial group with the parent undertaking
established in an EU country, while the third-party provider itself is established in a non-EU
country. The provider primarily offers services to financial institutions within the same group and
in our assessment meets the criteria for an "ICT intra-group service provider" as defined in Article
3(20). The bank is inquiring whether, in this case, the third-party provider is required to establish
a subsidiary in the EU.
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Final answer
In accordance with Article 31(8) point (iii) of DORA, the designation as critical ICT third-party
provider referred to in Article 31(1) of DORA does not apply to ICT intra-group service providers.
That provision does not make a distinction between intra-group providers established within the
Union or in a third country

Since intra-group service providers as defined in Article 3(20) of DORA (which is “an undertaking
that is part of a financial group and that provides predominantly ICT services to financial entities
within the same group or to financial entities belonging to the same institutional protection
scheme, including to their parent undertakings, subsidiaries, branches or other entities that are
under common ownership or control”) are not subject to a designation as critical, the conditions



for an application of Article 31(12) of DORA cannot be met for those providers, and the
requirement for an EU-based subsidiary does not apply.
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