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Question
How do open interest thresholds that are denominated in lots such as in Article 83(1)(b) of
CDR 2017/565 (10,000 lots) and in Article 57(1) of MiFID II (300,000 lots) translate into

https://www.esma.europa.eu/publications-data/questions-answers/2439


underlying units of energy derivatives such as Megawatt Hour (MWh), million British Thermal
Units (MMBTU), or Therms (therm)?

ESMA Answer

13-02-2025

Original language

For the purpose of converting thresholds that are denominated in lots into underlying units of

energy derivatives, ESMA considers the monthly contracts in which most trading activity is

concentrated as a baseline, each representing 1 lot.

The conversion for the 10,000 lot threshold is exemplarily demonstrated below:

For gas and base load power, the monthly contracts representing 1 lot, are considered

equivalent to 720MWh (1MW[1]*24h*30days). Given that 1 MWh = 3.41[2] MMBTU and

1 MMBTU = 10 therm, the following thresholds apply:

10,000 lots = 10,000 * 720MWh = 7,200,000 MWh

10,000 lots = 10,000 * 720MWh * 3.41 MMBTU/MWh = 24,548,477 MMBTU

10,000 lots = 10,000 * 720MWh * 3.41 MMBTU/MWh * 10 therm/MMBTU = 245,484,766

therm

For peak load power, the monthly contract representing 1 lot is considered equivalent to

264MWh (1MW*12h*22days) and consequently, the following threshold applies:

10,000 lots = 10,000 * 264MWh = 2,640,000 MWh

This Q&A expands the scope of the existing Q&A on Position limits - the definition of "a lot" to

also cover position reporting, without changing the approach.

https://www.esma.europa.eu/publications-data/questions-answers/1273


Concerning gas derivatives denominated in units different from MWh, please also refer to

the Q&A on lot sizes and position limits.

 

[1] Sometimes the physical power of energy contracts is stated in daily terms, e.g.

1 MWh/d = 1/24 MW instead of 1 MW, however, this is less common.

[2] The calculations were performed using a conversion factor of 3.4095106405145.

https://www.esma.europa.eu/publications-data/questions-answers/2304

