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Question
Does article 60 paragraph 5 MICA apply to registered (sometimes referred to as sub-
threshold) Alternative Investment Fund Managers referred to in Article 3(2) AIFMD (Directive
2011/61/EU) ?
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Original language

Article 60(5) provides that “A UCITS management company or an alternative investment fund

manager may provide crypto-asset services equivalent to the management of portfolios of

investment and non-core services for which it is authorised [emphasis added] under

Directive 2009/65/EC or Directive 2011/61/EU if it notifies the competent authority of the

home Member State of the information referred to in paragraph 7 of this Article at least 40

working days before providing those services for the first time.”  

Alternative investment fund managers referred to in Article 3(2) of the AIFMD are exempt

from authorisation under the AIFMD – they are instead simply registered. As such they may

not provide crypto-asset services on the basis of a notification under Article 60(5) of MiCA. 


