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Commercial

Question
Clarification of the applicable criteria for the classification of foreclosed
asset as Residential or Commercial in FINREP templates

Background on the
question

Templates F13.2.1. and F13.3.1, in relation to the classification of the
collateral obtained by taking possession, refer to Annex V.Part 2.173(a) for
the categories “Residential immovable property” and “Commercial
immovable property”. According to that paragraph: “For reporting loans and
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advances according to the type of pledge the following definitions shall be
used: within ‘Loans collateralised by immovable property’, ‘Residential’ shall
include loans secured by residential immovable property and ‘Commercial’
loans secured by pledges of immovable property other than residential
including offices and commercial premises and other types of commercial
immovable property. The determination of whether immovable property
collateral shall be residential or commercial shall be made in accordance
with the CRR” CRR defines residential property as follows: “(75) 'residential
property' means a residence which is occupied by the owner or the lessee of
the residence, including the right to inhabit an apartment in housing
cooperatives located in Sweden”. In the case of the collaterals obtained by
taking possession, the Bank is the owner of the foreclosed assets and, in
general, until they are sold the properties are not occupied or used as a
residence by any person. On the other hand, the “Guidelines on disclosure of
non-performing and forborne exposures” in “Template 9: Collateral obtained
by taking possession and execution processes” defines residential immovable
property as follows: Residential immovable property: collateral obtained by
taking possession of residential property (e.g. houses, apartments, etc.) or
property with potential use in the future as such (e.g. unfinished residential
property etc.). We would like to clarify the criteria for the classification of
foreclosed property intended to be used for residential purposes, both
finished or under construction, in templates F.13.2.1. and F.13.3.1., as
Residential or Commercial: a) On one hand, taking into account the CRR
definition, as the properties are not currently being used as a residence by
the owner, the classification as Commercial seems to be correct b) On the
other hand, according to Template 9 of “Guidelines on disclosure of non-
performing and forborne exposures” they should be classified as Residential
taking into account the expected final use of the property, as a residence.

EBA answer
Templates F13.2.1. and F13.3.1, in relation to the classification of the
collateral obtained by taking possession, refer to Part 2.173(a) of Annex V to
Regulation (EU) No 680/2014 (ITS on Supervisory Reporting) for the
categories “Residential immovable property” and “Commercial immovable
property” of the column ‘Loans collateralised by immovable property’ of the
template F 13.1.

According to the paragraph 173(a) the determination of whether immovable
property collateral shall be “residential” or “commercial” shall be made in
accordance with point (75) of Article 4(1) CRR:  “(75) 'residential property'
means a residence which is occupied by the owner or the lessee of the
residence, including the right to inhabit an apartment in housing cooperatives
located in Sweden”.

That means that for the templates F13.1, F 13.2.1 and F 13.3.1, collateral
obtained by taking possession shall be classified as “Residential immovable
property”, if the obtained collateral meets, on the basis of the final
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destination, the criteria set out in Article 4 (1) point 75 of the CRR.

Link https://www.eba.europa.eu/single-rule-book-qa/qna/view/publicId/2020_5632
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