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Question

Can “clear policies” referred to in paragraph 62 - such as recognising the
relationship between a subsidiary and its consolidating parent or
recognising any other form of control as defined in Article 4(1)(37) of
Regulation (EU) No 575/2013 - which lack the features of a material
contractual support - be considered as “appropriate guarantee", thereby
supporting the rating transfer?

Background on the It is unclear whether the following conditions can be considered
question “appropriate” as evidence of no difference in risk between the obligor and
the third party for the purposes of the requested guarantee, thereby
supporting the “rating transfer” in line with the "EBA Guidelines on PD
estimation, LGD estimation and the treatment of defaulted exposures":
the third party having the majority of the shareholders’ or members'’
voting rights in the relevant obligor or equivalent provisions in
memoranda of associations; or the existence of articles of association of
the third party granting its rights or the ability to exercise a dominant
influence over the relevant obligor. The EBA states in Chapter 5.2.3
“Treatment of ratings of third parties”, paragraph 62 that: “Institutions
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should have clear policies specifying the conditions under which the rating
of a third party who has a contractual or organisational relation with an
obligor of the institution may be taken into account in the assessment of
risk of the considered obligor” Afterwards, the EBA lists the possible
manners in which the rating of such a third party may be taken into
account in the assessment of risk of the considered obligor. In particular,
under par.62(a) the EBA requires that: “the rating of such third party
being transferred to a relevant obligor (‘rating transfer’), where there is
no difference in risk between the obligor and the related party because of
the existence of an appropriate guarantee and the rating of a third party is
assigned internally in accordance with the rating system for which the
institution has received permission in accordance with Article 143(2) of
Regulation (EU) No 575/2013" According to the above, a prerequisite for

"

“rating transfer” is “the existence of an appropriate guarantee”. What par.
62 implies is that while it is on the intermediary to specify the conditions
of a clear policy on the use of the rating of a third party in the assessment
of risk of the considered obligor, the guarantee required for risk transfer
has to be “appropriate”. Therefore, it does not need to be “eligible” under
Article 183 of Regulation (EU) No 575/2013 and, as a consequence, the
definition of the “clear policy” set by the institution should also include

and support a definition of “appropriate” guarantee.

EBA answer
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Paragraph 62 of EBA/GL/2017/16 describes the possible approaches by
means of which the rating of a third party that has a contractual or
organisational relation with an obligor may be taken into account in the
assessment of risk of the obligor. Depending on the nature and strength
of such relation, its effects can be recognised in the rating of the obligor
through one of the approaches described in points (a) to (c) of paragraph
62. Institutions should specify in their policies which types of contractual
or organisational relations between third parties and the obligors are
recognised in the rating of the obligor and the approach this is based on.

In order to use the ‘rating transfer’ based on paragraph 62(a) of
EBA/GL/2017/16 the following conditions have to be fulfilled:

1. there is no difference in risk between the obligor and the related party
because of the existence of an appropriate guarantee provided by a
third party to the obligor, which is legally binding and enforceable in all
relevant jurisdictions and

2. internal rating of the third party is assigned based on an approved
rating system.

The guarantee referred to under point 1. is not a credit risk mitigation
technique in the sense of points (57) and (59) of Article 4(1) CRR, because it




is provided by the third party to the obligor and not to the institution.
Such a guarantee is considered appropriate when a contractual
agreement relation between the third parties and the obligors effectively
prevents the potential default of the obligor, i.e. there are legally effective
and enforceable unrestricted and unconditional provisions for preventing
the potential default of the obligor.

For the purpose of the use of “rating transfer”, the existence of articles of
association of the third party being a majority stakeholder granting its
rights or the ability to exercise a dominant influence over the obligor
would be considered insufficient. For that purpose, a guarantee or hard
letter of comfort with similar effect, worded in a way considered legally
binding and enforceable in the relevant jurisdiction(s) as well as fully
recognised in the financial statement (including annex) of the provider of
the letter, could be considered eligible, while any other form of a letter of
comfort would be considered insufficient.

As per paragraph 64 EBA/GL/2017/16, the use of rating transfer should
only affect the assignment to grades or pools, and cannot result in a
change of exposure class, rating system or model.

See also Q&A 4598.
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